Hulp bij scheiding voor professionals

Kan een scheidingscoach een vechtscheiding voorkomen?

Onze nieuwe werkelijkheid van de coronacrisis gaat ook veel ouders treffen die in een slechte relatie zitten en/of een scheiding overwegen. Het vele thuiszitten en samen thuiswerken zal relaties die gebukt gaan onder veel negatieve emoties, slechte communicatie en het ontbreken van een goede conflicthantering, op scherp zetten. Door de bijkomende stress van het coronavirus en het ontbreken van sociale contacten kan dit snel escaleren.

Niet alleen zullen deze ouders uiteindelijk uit elkaar gaan, maar de stress van het virus en de gewijzigde sociale structuur leidt al snel tot een nare vechtscheiding die ten koste gaat van het welzijn en belang van hun kinderen.

 Kan een scheidingscoach een vechtscheiding voorkomen?
Lees meer

Hoe kun je de communicatie tussen ouders in scheiding verbeteren?

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste ouders (tussen de 60 en 80%) tijdens en na de scheiding vooral communiceren via e-mail en berichtjes op WhatsApp.
Veel ouders geven aan nauwelijks persoonlijk contact te hebben met de andere ouder, ook niet of nauwelijks via de telefoon.
Blijkbaar communiceren gescheiden ouders dus voornamelijk via e-mail en WhatsApp berichten.
Niet echt bevorderlijk voor een ‘warme’ ouderschapsrelatie.
Lees meer

3 stappen die ervoor zorgen dat ouders hun verantwoordelijkheid kunnen nemen bij een scheiding

”OUDERS MOETEN GEWOON HUN VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN”

Bij deze uitspraak, die ik al jaren hoor in de media en bij scheidingsprofessionals, krijg ik altijd spontaan jeuk.
Verantwoordelijkheid nemen? Ja natuurlijk, daar kan iedere ouder het mee eens zijn.
Maar de uitspraak zelf is niet de oplossing als je niet weet hoe je deze verantwoordelijkheid moet nemen.

Het is een soort magische uitspraak geworden waarbij iedereen begrijpend knikt alsof dat vanzelfsprekend is, terwijl het een ‘gebakken lucht’ uitspraak is die geen oplossing in zich draagt.
Natuurlijk wilde ik mijn verantwoordelijkheid nemen tijdens mijn scheiding, en Ellen haar verantwoordelijkheid, en Lucas ook en Ben en Tessa en Tobias en Edwin ook.
Iedere ouder wil zijn verantwoordelijkheid nemen in een scheiding voor zichzelf en voor hun kind.
Het geheim van een succesvolle scheiding gaat natuurlijk in de eerste plaats over verantwoordelijkheid nemen als ouders!
Maar als ouders niet weten hoe ze dat moeten doen, gaat het ook niet gebeuren.
Lees meer

Keep calm and get a divorcecoach!

‘Het enige dat ouders nodig hebben om te kunnen scheiden is een goede mediator’

Veel ouders, maar ook professionals, denken dat een goede mediator alle problemen kan oplossen en ervoor zorgt dat een scheiding succesvol wordt.
Bij mediation staat conflictbemiddeling centraal waarbij niet alleen naar de standpunten, maar ook naar de belangen wordt gekeken van beide partijen.
Men gaat ervan uit dat het beter is om conflicterende partijen zelf hun problemen te laten oplossen in plaats van door de rechtbank.
Lees meer

Wat kan het coachprogramma Succesvol Scheiden veranderen voor mediators, advocaten en andere professionals?

Als professional raakte ik vroeger enorm gefrustreerd als ik merkte dat ik mijn klanten niet goed (genoeg) kon helpen.
Vaak werd dit veroorzaakt door hun emoties en conflicten die ervoor zorgden dat ze ‘vast’ kwamen te zitten.
Voordat ik het coachprogramma ‘Succesvol Scheiden’ontwikkelde vond ik het ook moeilijk om met ouders te werken die in een (conflict)scheiding zaten.
Ik kwam vaak niet verder dan erop aan te dringen dat ze ‘hun verantwoordelijkheid’ moesten nemen, ‘zich niet zo druk moesten maken over hun ex’ of ‘het belang van hun kind voorop moesten zetten’.
De reactie van mijn klanten was echter altijd hetzelfde; “Ik wil het wel graag beter aanpakken, maar HOE doe ik dat?”.

Lees meer

SCHEIDINGSCOACHES MAKEN EIND AAN VECHTSCHEIDEN IN NEDERLAND!

Ieder jaar gaan zo’n 35.000 ouders scheiden. Daarbij waren in 2014 zo’n 87.717 (bron: Spruijt/Delfos) kinderen betrokken. Dit zijn alleen de cijfers van de getrouwde ouders, tegenwoordig wonen echter veel ouders samen dus de cijfers liggen waarschijnlijk vele malen hoger.

Dit betekent dat de afgelopen vijf jaar zo’n 394.317 (bron: Spruijt/Delfos) kinderen een scheiding hebben meegemaakt. Gemiddeld 10% van deze kinderen (dus 39.417) belanden in een vechtscheiding met grote gevolgen voor hun emotionele, mentale en sociale ontwikkeling.

Lees meer

3 tips om ouders en kinderen beter te begeleiden bij scheiden

In 2011 begon ik vol vertrouwen met mijn coachpraktijk in Amsterdam. Mijn eerste klantjes waren kinderen van gescheiden ouders. Ik was gecertificeerd gezins- en kindercoach (post HBO) en ik had een specialisatie gevolgd in speltherapie. Ik vond dat ik er dus helemaal klaar voor was om deze kinderen en hun ouders de begeleiding te geven die ze nodig hadden. Lees meer

Waarom ouders tijdens een scheiding slecht naar elkaar luisteren

Een veelgehoorde klacht en frustratie van mijn klanten is dat hun ex-partner niet naar ze luistert. Vaak gaat het dan over opvoedadvies waar niet naar geluisterd wordt of zaken die worden beloofd en niet nagekomen worden. Je vindt van alles van je ex en vooral hoe zij/hij in het leven staat en met de kinderen omgaat. Als jij degene bent geweest die het meest voor de kinderen heeft gezorgd, vind je vaak dat jij het beste weet wat goed is voor de kinderen. Dus Lees meer

3 belangrijke misverstanden rondom ouders en scheiden

Het laatste half jaar heb ik veel mediators, advocaten en coaches mogen trainen. Vooral de training ‘Kind uit de (v)echtscheiding’, waar professionals drie interventies leren waardoor ouders door betere communicatie niet in een vechtscheiding belanden, is enorm populair.

We worstelen met ouders die het één zeggen en het ander doen, om niet in een eindeloze discussie verzeild te raken of belangrijke zaken uitstellen en ‘later’ onderling willen regelen. Hoe ga je daar als professional mee om? Lees meer