3 tips om ouders en kinderen beter te begeleiden bij scheiden

In 2011 begon ik vol vertrouwen met mijn coachpraktijk in Amsterdam. Mijn eerste klantjes waren kinderen van gescheiden ouders. Ik was gecertificeerd gezins- en kindercoach (post HBO) en ik had een specialisatie gevolgd in speltherapie. Ik vond dat ik er dus helemaal klaar voor was om deze kinderen en hun ouders de begeleiding te geven die ze nodig hadden.

Niet alleen had ik de juiste opleidingspapieren, ik had mezelf door twee (vecht)scheidingen geworsteld met mijn twee oudste kinderen. Als ervaringsdeskundige kende ik dus de dynamiek van een scheiding als geen ander. Goed opgeleid én ervaringsdeskundige, dus hoe moeilijk kon het zijn?

Niets was echter minder waar!

Tijdens de eerste coachsessie’s ontdekte ik dat ik veel te weinig kennis van zaken had en dat de methodes die ik had geleerd niet specifiek aansloten bij de behoeften en scheidingsproblematiek van mijn klanten. Bovendien was het vooral het conflict tussen de ouders waar de kinderen zo mee worstelden. Ik voelde me vaak hulpeloos en hopeloos tekort schieten.

 

3 TIPS om ouders en kinderen de juiste begeleiding te geven bij een scheiding

1. Weet met welke problemen je klanten worstelen! Kinderen en ouders hebben tijdens en na een scheiding specifieke problemen waarvan ik, ondanks al mijn opleidingen, te weinig kennis had. Daardoor kon ik niet de juiste vragen stellen tijdens de intake. Ik kon niet de juiste coachmethodiek inzetten en dus liep ik geregeld vast. Nu ik beter weet wat ze doormaken kan ik moeiteloos de juiste methodiek inzetten. Daardoor heb ik meer tevreden klanten en kan ik echt iets betekenen voor ze. Dat maakt me superblij.

2. Zorg dat je weet welke risico’s je klanten lopen! Ik had geen idee welke risico’s deze kinderen liepen en waar ik op moest letten. Ik wist niet welke coachmethodieken het beste werkten waardoor ik ze niet de dienstverlening kon bieden die ze nodig hadden. Dit frustreerde mij enorm. Nu zie ik meteen tijdens de intake wat mijn klanten (zowel ouders als kinderen) nodig hebben en kan ik daar meteen de juiste coachmethodiek op inzetten. Mijn werk is daardoor veel leuker en gemakkelijker geworden.

3. Wordt expert op het gebied van (v)echtscheiden. Toen ik een aantal jaren geleden begon als gezins-en kindercoach richtte ik me niet specifiek op scheidingen van ouders en kinderen maar wilde ik alleproblemen oplossen. Dat werkte niet. Door me te specialiseren in scheidingen werd ik daar expert in. Daardoor werd ik duidelijker en zichtbaarder voor mijn klanten die weten waar ik ze mee kan helpen. Bovendien kan ik mijn klanten veel beter helpen en daardoor groeide het aantal klanten en omzet supersnel. Er ligt een enorme markt voor je open! Als je echt een roeping hebt om ouders en kinderen te helpen dan is dit je kans! Deze week nog sprak ik een kindercoach die zich sinds januari heeft gespecialiseerd in de methode ‘Succesvol Scheiden’.  Zij heeft inmiddels haar klanten aantal verdubbeld door de trainingen die ze gevolgd heeft.

Wat herken jij in dit artikel?

Wil je meer weten over de methode ‘Succesvol Scheiden’?

Mail me dan via [email protected]

Ik ben benieuwd naar je reactie!

6 antwoorden
 1. Kevin | Rechtsspecialist.nl
  Kevin | Rechtsspecialist.nl says:

  Zo herkenbaar, maar gelukkig leren we van onze fouten en duurt het gewoon even voor je ermee leert omgaan. Naar mijn mening is tip 3 het belangrijkst, aangezien dit een positief effect heeft op zowel jezelf als klanten en je hiermee eigenlijk elke klant (goed) kan helpen.

  Beantwoorden
  • Wanda Vendrig
   Wanda Vendrig says:

   helemaal mee eens Kevin! Fijn dat jij dit vanuit jouw professie ook herkent en ondersteunt. Als meer professionals zich specialiseren op het gebied van (v)echtscheiden kunnen we meer samenwerken en ouders de hulp bieden die ze nodig hebben.

   Beantwoorden
 2. Hilde Van den Broeck
  Hilde Van den Broeck says:

  Dag Wanda,

  Dank dat je dit zo open deelt. Ik ben een collega uit België en jouw verhaal is inderdaad herkenbaar, ook voor mij. Ik heb me inderdaad toegelegd op (echt)scheidingen en merk dat ik het meest worstel nog steeds wanneer ik merk dat door de betrokkenen niet de kinderen vooropgesteld worden, maar dat alle aandacht naar de financiën gaan.

  Beste groet.

  Hilde

  Beantwoorden
  • Wanda Vendrig
   Wanda Vendrig says:

   Dag Hilde, dank voor je reactie. Misschien is het een idee om de methode Succesvol Scheiden ook in Belgie te introduceren? Ook zij hebben zo te horen deze hulp hard nodig. De nieuwe jaaropleiding start in oktober. je bent van harte welkom!

   Beantwoorden
 3. Vechtscheiding
  Vechtscheiding says:

  Hallo Wanda,

  Ook ik denk dat tip 3 erg belangrijk is, ook ik geloof erin om een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. En daarom ook een vechtscheiding te voorkomen. Blijf doorgaan met je goede werk en deze tips!

  Groet,

  Wim

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *